duminică, 7 noiembrie 2010

Echilibru

Am urmarit aseara la TV un documentar despre uriasele nave de croaziera de lux, si diversele inovatii tehnologice ce au permis inginerilor sa construiasca nave din ce in ce mai mari si/sau mai rapide.
M-a atras relatarea despre efectul valurilor create de deplasarea navelor, cum reduc acestea viteza... cat si tehnologia "bulbous bow" care presupune ca sub nava sa existe o proeminenta capabila sa creeze un al doilea rand de val care interactioneaza cu cel creat de deplasarea vaporului. Aceste 2 randuri de valuri interfereaza si au ca rezultat anularea efectului, reducand rezistenta la val, unul dintre beneficii fiind marirea vitezei de deplasare.

Acest documentar m-a dus cu gandul si la intamplarile din viata noastra.
Exista aspecte negative in viata fiecaruia, aspecte ce te pot afecta, intrista... si pe care oricat incerci sa le elimini, nu poti... facand parte din cursul vietii. Imi spunea cineva, vorbind la modul general, ca totul tine de atitudine. Sunt de acord...atitudinea conteaza foarte mult dar asta nu inseamna ca raul, acel factor care opune rezistenta la inaintarea ta poate fi taiat de la radacina si eliminat complet din drumul nostru. Cu unii factori negativi trebuie sa te obisnuiesti, iar aici intervine atitudinea: prin creearea unui al doilea rand de val.

Creierul nostru este obisnuit sa lucreze continuu. In momentul in care tu nu ii dai de lucru intr-un sens constructiv, el sta si mediteaza uneori la neajunsuri, cautand solutii sau plangandu-si de mila distrugand echilibrul tau. Pentru a venii in ajutorul lui, o solutie este sa il pui la treaba incepand sa ai activitati placute si sa iti antrenezi continuu creierul. De cat timp nu ai mai citit o carte? De cat timp nu ai mai facut sport? Sau de cand nu ai mai facut ceva nou? Noutatea este foarte importanta pentru spirit. Cititul, sau implicarea in activitati intelectuale ajuta creierul sa se dezvolte si sa lucreze intr-un sens pozitiv. Sportul revigoreaza organismul.

Iti pot da un exemplu personal: aveam nevoie de ceva care sa ma destreseze, ceva care sa ma scoata din cotidian, sa fac ceva nou, relaxant si sa imi dea satisfactia unui proiect reusit. M-am gandit la inot din mai multe motive: apa , cu tot ceea ce presupune ea, proprietati, sunet... este revigoranta. Nu stiu sau pot spune si "nu stiam" sa inot, dar de fiecare data cand mergeam la mare dorinta de a ma lasa purtata de val reiesea la suprafata. M-am inscris la un curs de inot, cu un profesor (iar aici pot spune ca atat profesorul cat si mularea lui pe personalitatea ta conteaza foarte mult in reusita ta). Nu am nimerit la un profesor care sa isi dea interesul sau sa aibe rabdare, si cand am vazut ca mi se face teama din ce in ce mai mult de a intra in apa am avut impulsul de a renunta. Dar m-am deconectat, m-am relaxat ....si usor usor am reusit sa inaintez in apa cativa metri fara sa fiu conectata cu mainile si picioarele la ceva stabil. Nu iti pot spune ce sentiment am avut, ce stare de bine, implinire si reusita :). Doresc sa continui si voi pune in aplicare mai multe proiecte. Viata poate fi echilibrata si multe tin si de noi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu